ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ (ΜΕΡΟΣ 2°)

ΠΥΡΕΤΟΣ Chikungunya

Ο πυρετός Chikungunya είναι μια τροπική μολυσματική ασθένεια που εκδηλώνεται με πυρετό, εξουθενωτικό πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Ο ιός αυτής της ασθένειας μεταδίδεται από φορείς όπως τα κουνούπια των ειδών Aedes aegypti ή Aedes albopictus.

Μετά τη μόλυνση, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε τρεις έως επτά ημέρες. Γενικά, μετά από μια εβδομάδα περνούν τα περισσότερα συμπτώματα, αλλά ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμικά προβλήματα, φλεγμονή της καρδιάς, του ήπατος, του εγκεφάλου, των νεφρών ή ακόμη και σε θάνατο.

Ο πυρετός Chikunganya εμφανίζεται σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες καθώς και στην ινδική υποήπειρο. Ωστόσο, τα κουνούπια φορείς του ιού έχουν εξαπλωθεί  τις τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, το 2007 σημειώθηκε για πρώτη φορά ένα τοπικό ξέσπασμα πυρετού Chikunganya στα βορειοανατολικά της Ιταλίας. Άλλες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Γαλλία και την Κροατία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τον κίνδυνο μολυσματικών κουνουπιών αλλά και πώς να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα τους.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου (WNF) είναι μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και εμφανίζεται σε πολλές χώρες στην Αφρική, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ασία καθώς και στην κοντινή Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, εξάνθημα, πυρετό, κεφαλαλγία, κόπωση και πρησμένους λεμφαδένες. Μια σοβαρή πορεία της νόσου (π.χ. εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή μηνιγγίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, δυσκαμψία στο λαιμό, υψηλό πυρετό, αποπροσανατολισμό, τρόμο και αδυναμία στους μυς ή ακόμη και παράλυση. Ο ιός μπορεί ακόμη και να προκαλέσει νευρολογική ασθένεια που καταλήγει σε θάνατο.

Το WNF μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Culex. Ο ιός μολύνει κυρίως τα πουλιά, αλλά εάν τα κουνούπια τρέφονται με το αίμα ενός μολυσμένου πουλιού, τότε μπορούν να το μεταδώσουν στους ανθρώπους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τον κίνδυνο μολυσματικών κουνουπιών αλλά και πώς να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα τους.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΖΙΚΑ

Ο πυρετός Ζίκα είναι μια ιογενής μολυσματική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια των Aedes aegypti και Aedes albopictus. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, καθώς και δερματικό εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα. Αλλά ο πυρετός Ζίκα είναι συνήθως ήπιος και τα περισσότερα συμπτώματα περνούν μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες. Δεδομένου ότι η πορεία της νόσου είναι συχνά ήπια, πολλοί πάσχοντες δεν παρατηρούν ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό Zika και με τη σειρά τους συνεχίζουν να τον διαδίδουν σε άλλους. Ο ιός Zika μπορεί ακόμη και να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο της, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ορισμένα γενετικά προβλήματα.

Μετά το 2007, σημειώθηκαν πολλές επιδημίες σε χώρες του Ειρηνικού, της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 2015 η Βραζιλία και άλλες χώρες είχαν επίσης αρκετές εστίες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τον κίνδυνο μεταδοτικών κουνουπιών και πώς να προστατευτείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για τον άνθρωπο, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τον κίνδυνο μολυσματικών κουνουπιών αλλά και πώς να προστατευτούμε από τα τσιμπήματα τους.