Συχνές ερωτήσεις

1. Κυκλοφορούν έντομα όλο το χρόνο;

Η παρουσία των εντόμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και το κλίμα. Γενικά, τα πιο προσαρμοστικά έντομα όπως οι σκόροι είναι πιο σταθερά και συναντώνται όλο το χρόνο, αν και μπορεί να είναι σχετικά ανενεργά κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο-Φεβρουάριο). Από την άλλη, τα ιπτάμενα έντομα (κυρίως οι μύγες και τα κουνούπια) κυκλοφορούν κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, και μερικές φορές το φθινόπωρο, εάν έχει ζέστη.

Σε τι βαθμό επηρεάζει η καθαρότητα του σπιτιού την παρουσία εντόμων;

Πολλά έντομα έλκονται από ή τρέφονται με υπολείμματα τροφών, οργανική ύλη σε σήψη ή περιττώματα. Επομένως, αν και η παρουσία αυτών των πραγμάτων δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα υπάρχει εισροή εντόμων, διευκολύνει ωστόσο τα έντομα να εγκατασταθούν και να αυξηθεί ο πληθυσμός τους. Επομένως, η διατήρηση του σπιτιού καθαρού είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των εντόμων.

Τα εντομοαπωθητικά είναι αποτελεσματικά εναντίον των κουνουπιών-τίγρης;

'Ναι. Όλα τα προϊόντα Vapona που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη των κουνουπιών ή για προληπτική δράση είναι αποτελεσματικά εναντίον του κουνουπιού-τίγρη.

Πέρα από τη χρήση εντομοκτόνων για να εξαλείψω ή να αποτρέψω την εμφάνιση εντόμων, τι βασικά βήματα μπορώ να ακολουθήσω στο σπίτι μου;

'- Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τυχόν πιθανές πηγές τροφής (ψίχουλα, λίπη, κ.λπ.).
'- Μην αφήνετε άπλυτα πιάτα ή μαχαιροπίρουνα.
'- Φυλάσσετε το φαγητό σε σφραγισμένα δοχεία.
'- Εάν έχετε κατοικίδια, δώστε τους θεραπεία για ψύλλους και τσιμπούρια και κρατήστε το περιβάλλον τους καθαρό.
'- Χρησιμοποιείτε προληπτικά εντομοκτόνα με προσοχή. Λάβετε μέτρα για να εξοντώσετε τα έντομα προτού μπουν στο σπίτι σας, όπου δείτε στοιχεία ότι υπάρχει απειλή.
'- Κρατήστε τους κάδους σκουπιδιών κλειστούς ή χρησιμοποιήστε γερές σακούλες καλά κλεισμένες.
'- Αφαιρέστε τυχόν δοχεία που θα μπορούσαν να μαζέψουν νερό για να εξαλείψετε πιθανές περιοχές αναπαραγωγής για κουνούπια.

Έχω αλλεργίες. Μπορώ να χρησιμοποιήσω εντομοκτόνα Vapona;

Όλα τα εντομοκτόνα μας συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, τα προϊόντα μας καλύπτονται από τις καταχωρίσεις HSE και PCS. Ωστόσο, εάν υποφέρετε από αλλεργίες ή εάν έχετε αμφιβολίες για το θέμα, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα εντομοκτόνων;

Οι παγίδες εντόμων, όπως αυτές που έχουν σχεδιαστεί για κατσαρίδες ή μυρμήγκια, ή τα αυτοκόλλητα εντόμων για μύγες στα παράθυρα, δεν εκπέμπουν καθόλου εντομοκτόνα στον αέρα. Χρησιμοποιούν δόλωμα αναμεμειγμένο με εντομοκτόνο σε μερικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φερομόνες που προσελκύουν το έντομο ώστε να τραφεί από το προϊόν και να δηλητηριαστεί. Τα αεροζόλ απελευθερώνουν μεγάλες σταγόνες εντομοκτόνου που βρέχουν το έντομο, διευκολύνοντας το εντομοκτόνο να εισέλθει γρήγορα στο σώμα του εντόμου μέσα από την επιδερμίδα και το αναπνευστικό του σύστημα, σκοτώνοντάς το σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πού μπορώ να αγοράσω εντομοκτόνα;

Τα εντομοκτόνα Vapona πωλούνται στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Ανάλογα με το μαγαζί και το μέγεθός του, θα βρείτε περισσότερα από τα προϊόντα μας.

Πρέπει να φοράω γάντια όταν χειρίζομαι εντομοκτόνα;

Όλα τα εντομοκτόνα μας είναι ειδικά σχεδιασμένα και καταχωρημένα για οικιακή χρήση. Επομένως, δεν απαιτείται εξοπλισμός ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων γαντιών, για τη χρήση τους. Ωστόσο, συνιστούμε να πλένετε τα χέρια σας εάν έχουν ακουμπήσει το εντομοκτόνο και, γενικά, να αποφεύγετε επαφή με τα μάτια, το δέρμα και τις βλεννογόνους.

Υπάρχουν μορφές που να είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες; Σε ποιες περιπτώσεις; Ποιες είναι οι διαφορές;

Όλα τα προϊόντα μας είναι αποτελεσματικά και δοκιμασμένα. Ανάλογα με το πρόβλημα ή το έντομο, κάποια προϊόντα ενδείκνυνται περισσότερο από άλλα. Επισκεφθείτε τις σελίδες των προϊόντων μας για συστάσεις σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα.

Εάν βλέπω το έντομο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω ηλεκτρικές μορφές ή αεροζόλ;

Εάν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αεροζόλ καθώς το εντομοκτόνο θα διεισδύσει αμέσως στο έντομο μέσω της επιδερμίδας και του αναπνευστικού του συστήματος, προκαλώντας άμεσο θάνατο. Ωστόσο, εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια μορφή παγίδας, καθώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε διαρκή βάση.

Υπάρχουν προϊόντα που είναι καλύτερα για πρόληψη και άλλα που είναι καλύτερα για σκότωμα;

Όλα τα εντομοκτόνα μας είναι δοκιμασμένα και συνδυάζουν τις λειτουργίες πρόληψης και εξάλειψης, αν και σε μερικές περιπτώσεις μία από τις δυο λειτουργίες είναι περισσότερο αναπτυγμένη. Τα αεροζόλ είναι πιο άμεσα και χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την εξάλειψη των εντόμων όταν αυτά υπάρχουν ήδη. Τα κολλητικά προϊόντα και οι παγίδες είναι καταλληλότερα για την εξάλειψη, καθώς χρησιμοποιούν δολώματα και το έντομο πρέπει να είναι εκεί για να φάει το δηλητήριο που θα το σκοτώσει.

 Είναι βλαβερό για την υγεία μου να χρησιμοποιήσω εντομοκτόνα στο ίδιο δωμάτιο που βρίσκομαι;

Όλα τα εντομοκτόνα μας έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί για χρήση σε δωμάτια με ανθρώπους. Για να αποφύγετε την περιττή έκθεση, πρέπει πάντα να διαβάζετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης στην ετικέτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν εκτίθεστε σε κινδύνους.

Είναι το εντομοκτόνο πιο βλαβερό σε μορφή αεροζόλ παρά σε άλλες μορφές;

Λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του αεροζόλ, χρειάζεται λίγος χρόνος προτού το νέφος εντομοκτόνου που δημιουργήθηκε μετά το ψέκασμα διαλυθεί και διανεμηθεί στο δωμάτιο. Επομένως, για να αποφύγετε την περιττή έκθεση, συνιστάται να μην μπαίνετε στο δωμάτιο αμέσως μετά το ψέκασμα. Πέρα από αυτό, το αεροζόλ δεν είναι πιο βλαβερό από άλλες μορφές εντομοκτόνου.

Μπορούν τα εντομοκτόνα να χρησιμοποιηθούν για παράσιτα στα κατοικίδιά μας; Και στα φυτά μας;

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ οικιακά εντομοκτόνα για άλλους σκοπούς πέρα από αυτούς για τους οποίους έχουν εγκριθεί και οι οποίοι καταγράφονται στην ετικέτα. Τα κατοικίδια και τα φυτά δεν θα υποφέρουν από βλαβερές συνέπειες εάν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης. Ωστόσο, θα υπάρχουν βλαβερές συνέπειες εάν το εντομοκτόνο χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω τους.

Πρέπει να βγάζω από την πρίζα και να απενεργοποιώ τις οικιακές συσκευές όταν χρησιμοποιώ εντομοκτόνα, λόγω του κινδύνου εύφλεκτων υλικών;

Δεν είναι απαραίτητο να αποσυνδέετε τις ηλεκτρικές συσκευές. Διαβάστε τις οδηγίες και προφυλάξεις για τα αεροζόλ. Τα αεροζόλ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται κοντά σε φλόγες ή πηγές υψηλής θερμότητας.

Τι πρέπει να κάνω εάν ψεκάσω κατά λάθος εντομοκτόνο πάνω σε φαγητό;

Για λόγους προφύλαξης, είναι πάντα καλύτερα να πετάξετε το φαγητό, όπως θα κάνατε αν οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού του σπιτιού ή προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνι, αρώματα, χλωρίνη, απορρυπαντικά, κλπ., έπεφτε πάνω στο φαγητό.

Ποια μορφή εντομοκτόνου είναι λιγότερο βλαβερή για το περιβάλλον;

Τα εντομοκτόνα Vapona είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον. Κάθε προϊόν διαμορφώνεται από συστατικά που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος εάν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Τα αεροζόλ δεν περιέχουν φρέον ή χλωροφθοράνθρακες (CFC). Επομένως, τα αεροζόλ μας δεν βλάπτουν το στρώμα του όζοντος.