Εντομοπαίδεια

Πληροφορίες για τα έντομα

ΣΚOΡΟΣ ΤΩΝ ΡOYΧΩΝ - TINEOLA BISSELLIELLA

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦH

  Η οικογένεια των Τινεϊδών, στην οποία ανήκει ο σκόρος των ρούχων, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες). Όπως και να έχει, εδώ αναφερόμαστε στο σκόρο των ρούχων, ο οποίος τρέφεται με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες. Ο σκόρος των ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του. Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη. Στο κεφάλι έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο εμσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής. Το σώμα τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κολλάρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων.

   

 • ΚYΚΛΟΣ ΖΩHΣ

  Οι σκόροι πολλαπλασιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αμέσως μόλις ενηλικιωθούν, αρχίζουν να αναπαράγονται. Σε γενικές γραμμές, η μαμά σκόρος διαλέγει ένα ρούχο και εναποθέτει επάνω του τα αυγά της: 50 κατά μέσο όρο, αν και καμιά φορά μπορεί να γεννήσει 150 ή και παραπάνω. Το μέρος όπου τοποθετούνται τα αυγά έχει μεγάλη σημασία: οι προνύμφες πρέπει να τραφούν με το υλικό επάνω στο οποίο έχουν εναποτεθεί. Το θηλυκό θα πεθάνει μετά από μερικές ημέρες, γιατί έχει καταναλώσει πολλή ενέργεια για να γεννήσει και δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του (τα ενήλικα άτομα δεν διαθέτουν όργανα ταΐσματος). Η περίοδος της επώασης ποικίλλει, ανάλογα με τη θερμοκρασία: το καλοκαίρι μπορεί να κυμανθεί από 4 μέχρι 10 ημέρες, το χειμώνα φτάνει τις 15 περίπου. Το στάδιο της προνύμφης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: από 1 μήνα μέχρι πάνω από 2 χρόνια. Η προνύμφη τρώει τα πάντα, μέχρι που αλλάζει στάδιο: όταν φτάσει τα 13 χιλ. εγκαταλείπει το μέρος όπου έτρωγε και κρύβεται για να σχηματίσει το κάλυμμα που απαιτεί το στάδιο της νύμφης. Τέλος, θα υποστεί μια τελική μεταμόρφωση για να γίνει τέλειο έντομο.

   

 • ΜAΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ!

  Οι σκόροι προτιμούν το μαλλί, το κασμίρ, το μοχέρ και την τσόχα, μπορούν ωστόσο να φάνε οποιοδήποτε ύφασμα. Ακόμα και τα συνθετικά, αν έχουν πάνω τους λεκέδες από ιδρώτα ή λάδι. Επομένως, μην επαναπαύεστε: κινδυνεύει ολόκληρη η ντουλάπα σας, όπως επίσης οι κουρτίνες, οι κουβέρτες, οι πετσέτες, τα κιλίμια... Οι σκόροι είναι ένα από τα λίγα είδη που ανήκουν στην ομάδα των εντόμων τα οποία μπορούν να χωνέψουν την κερατίνη, μια πρωτείνη που χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας. Επιπρόσθετα, η κερατίνη προσφέρει ποικίλες χημικές ουσίες, όπως ψευδάργυρο, κάδμιο ή μαγνήσιο, και περιέχει σημαντικά θειικά αμινοξέα, όπως μεθιονίνη και κυστίνη. Έτσι, μπορούν να τρέφονται με υλικά που περιέχουν αυτή την πρωτείνη: γούνα, φτερά, μετάξι, δέρμα, μαλλί.

 • ΠΡΑΚΤΙΚEΣ ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

  Αδειάζετε τα κουτιά από καιρού εις καιρόν, αερίζετε τις ντουλάπες και αλλάζετε τη θέση των ρούχων.

  Κατά διαστήματα, πλένετε τα ρούχα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.

  Πλένετε τα ρούχα επιμελώς.

  Απλώστε ένα στρώμα λαδιού αδιαβροχοποίησης στα δερμάτινα για να τα προστατέψετε.

  Φυλάτε τα ρούχα σε πλαστικές τσάντες ή καλάθια ή σε ερμητικά κλειστά συρτάρια.

  Αποφεύγετε να βάζετε άπλυτα ή ρούχα που έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε μέσα στις ντουλάπες.

   

ΗΜΕΡΟΛOΓΙΟ

ΤΟ ΞEΡΑΤΕ OΤΙ…

Οι σκόροι είναι έντομα κοσμοπολίτικα, τα οποία συναντώνται σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ακόμα και σε μεγαλουπόλεις.

Ο πιο κοινός σκόρος ανήκει στο είδος Tineola bisselliella.

Οι προνύμφες τους ανήκουν στα λίγα έντομα που μπορούν να χωνέψουν την κερατίνη η οποία περιέχεται σε τρίχες και πούπουλα.

Αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα φυσικά υφάσματα, όπως τα μάλλινα και τα βαμβακερά, καθώς οι σκόροι δεν επιτίθενται συνήθως στα συνθετικά: νάιλον, πολυέστερ ή ακρυλικά.

Οι σκόροι αγαπούν το σκοτάδι.

Αν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι προνύμφες είναι πολύ ξηρό ή πολύ κρύο, πέφτουν συνήθως σε μια φάση αδράνειας μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Οι σκόροι έλκονται από ρούχα λεκιασμένα με ιδρώτα ή υγρά.

Τα αυγά των σκόρων είναι μικροσκοπικά: μικρότερα από 1 χιλ. και σχεδόν αόρατα.

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα αυγά στερεώνονται επάνω στα ρούχα με ένα είδος κόλλας για να μην πέσουν.

Οι σκόροι φοβούνται το φως και κρύβονται στις πτυχές των ρούχων.

Καμιά φορά οι σκόροι κρύβονται στις πτυχές των χαρτονένιων κουτιών.

Αντίθετα από ό,τι μπορεί κάποιος να φαντάζεται, οι σκόροι των ρούχων δεν έλκονται από το φως.

Μόνο οι προνύμφες τρώνε. Τα ενήλικα άτομα δεν τρώνε γιατί δεν έχουν στόμα.