Εντομοπαίδεια

Πληροφορίες για τα έντομα

ΜΥΓΑ – BRACHYCERA

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦH

  Οι Musca domestica είναι Βραχύκερα Δίπτερα και ανήκουν στην οικογένεια Μουσκίδες. Πρόκειται για το πιο κοινό είδος μύγας του πλανήτη, καθώς ζει στις περισσότερες κλιματολογικές συνθήκες. Μια ενήλικη μύγα μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 5-8 χιλ. Ο θώρακάς της είναι γκρι, με τέσσερις διαμήκεις γραμμές στην πλάτη. Η κάτω πλευρά της κοιλιάς της είναι κίτρινη. Το σώμα είναι καλυμμένο με προεξοχές που μοιάζουν με τριχίδια. Έχει κόκκινα σύνθετα μάτια. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα μάτια.

 • KYΚΛΟΣ ΖΩHΣ

  Οι μύγες είναι έντομα ολομετάβολα, υφίστανται δηλαδή πλήρη μεταμόρφωση, η οποία έχει τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και τέλειο έντομο. Κάθε μύγα γεννά γύρω στα 2.000 αυγά κατά την περίοδο της ζωής της. Ευτυχώς, εξαιτίας της φυσικής επιλογής, ένα μεγάλο μέρος των αυγών και των προνυμφών δεν επιβιώνει. Τα αυγά είναι άσπρα και έχουν μήκος 1,2 χιλ. περίπου. Μέσα σε μια μέρα, οι χλωμές προνύμφες βγαίνουν από τα αυγά τους. Ζουν και τρέφονται κυρίως με οργανικά υλικά, όπως σκουπίδια και περιττώματα. Στο τέλος αυτού του σταδίου, οι προνύμφες μεταμορφώνονται σε κόκκινες ή καφέ νύμφες. Οι μύγες που βγαίνουν από τις νύμφες ζουν δύο εβδομάδες περίπου.

 • ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

  Η μύγα έχει αρκετά ανθυγιεινές συνήθειες. Καταρχήν εναποθέτει τα αυγά της σε φρέσκα ζωικά περιττώματα ή σάπια οργανικά υλικά, όπως τα σκουπίδια, με τα οποία τρέφονται οι προνύμφες. Αυτές, στη συνέχεια, αναζητούν ένα μέρος δροσερό και στεγνό για να γίνουν νύμφες και να εμφανιστούν ως οι μύγες που όλοι ξέρουμε: γκρι έντομα, με μήκος 6 χιλ. κατά μέσο όρο, τέσσερις σκούρες γραμμές στο θώρακα και δύο φτερά. Συνήθως ζουν μέχρι 40 μέρες το μέγιστο. Οι μύγες δραστηριοποιούνται με το φυσικό ή το τεχνητό φως. Τη νύχτα, αν δεν ανάψετε τα φώτα, στέκουν ακίνητες, παραμένοντας συνήθως μέσα στα σπίτια, κοντά στα σημεία όπου τρέφονται και αναπαράγονται. Με το φως όμως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική: είναι πολύ δραστήριες και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας πετώντας από εδώ κι από εκεί, ψάχνοντας για νερό και φαγητό. Οι μύγες τρέφονται με περιττώματα, σκουπίδια, σάπια φρούτα αλλά και ο,τιδήποτε άλλο τρώνε οι άνθρωποι. Η διαδικασία που ακολουθούν είναι η εξής: ρίχνουν μια σταγόνα υγρού στην τροφή και στη συνέχεια απομυζούν το διάλυμα. Τα κίτρινα στίγματα που αφήνουν πάνω στο φαγητό είναι προϊόν εξέμεσης. Οι συνήθειές τους είναι ανησυχητικές επειδή μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων, τις οποίες αποθέτουν πάνω στα τρόφιμα. Σε μερικές χώρες οι μύγες μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους ασθένειες, όπως ο κίτρινος και ο δάγκειος πυρετός, η ελεφαντίαση, η χολέρα… Παρ’ όλα αυτά, οι μύγες είναι χρήσιμες για το περιβάλλον: ανακυκλώνουν ζωικά και φυτικά κατάλοιπα, μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για εμάς.

   

 • ΠΡΑΚΤΙΚEΣ ΣΥΜΒΟΥΛEΣ

  Βγάζετε έξω συχνά τα σκουπίδια.

  Καθαρίζετε επιμελώς έτσι ώστε να μην μένουν υπολείμματα φαγητού.

  Για να μην τραβάτε τις μύγες, χρησιμοποιείτε κίτρινο αντί για λευκό φωτισμό.

  Καταστρέφετε τα σημεία όπου επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των εντόμων. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε τον πληθυσμό των ενήλικων μυγών.

  Προσέχετε τα μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ.

   

ΗΜΕΡΟΛOΓΙΟ

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…

Η συνολική παραγωγή αυγών μύγας μέσα σε ένα και μόνο σπίτι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

Τα μάτια της μύγας είναι από τα πιο περίπλοκα στον κόσμο των εντόμων. Αποτελούνται από πολλά μέρη, καθένα από τα οποία είναι μια ξεχωριστή μονάδα εντοπισμού φωτός.

Οι μύγες δοκιμάζουν, μυρίζουν και νιώθουν μέσω των τριχιδίων που καλύπτουν το σώμα τους.

Τα μάτια των μυγών δεν έχουν βλεφαρίδες. Χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να πλύνουν τα μάτια τους.

Οι μύγες πλένονται ασταμάτητα.

Οι μύγες μπορούν να περπατούν σε λείες επιφάνειες χρησιμοποιώντας τα κολλώδη πόδια τους. Μπορούν να περπατήσουν ακόμα και πάνω σε τζάμια ή ανάποδα.

Παραδοσιακά, στη μυθολογία και τη λογοτεχνία, οι μύγες συνδέονται με το θάνατο και τη σήψη. Στην πραγματικότητα, η παρουσία ορισμένων μυγών επιτρέπει στους ιατροδικαστές να προσδιορίσουν το χρόνο θανάτου κάποιου ατόμου.

Οι μύγες κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά για εμάς: ανακυκλώνουν ζωικά και φυτικά κατάλοιπα.

Οι επιστήμονες έχουν καταμετρήσει πάνω από 5 εκατομμύρια μικρόβια στα πόδια των μυγών.

Οι μύγες συνήθως δεν απομακρύνονται περισσότερο από 500 μέτρα από το σημείο που γεννήθηκαν. Συχνά δε, δεν αφήνουν καν το δωμάτιο όπου έζησαν ως προνύμφες.