Εντομοπαίδεια

Πληροφορίες για τα έντομα

ΠΛΗΡΟΦΟΡIΕΣ ΓΙΑ ΤΑ EΝΤΟΝΑ EΝΤΟΜΑ

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  Η λέξη κουνούπι είναι ένας όρος γενικός που περικλείει πολυάριθμες οικογένειες εντόμων τα οποία ανήκουν στην τάξη των Δίπτερων και, συγκεκριμένα, στην υποτάξη των Νηματόκερων, παρόλο που αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς αφορά μόνο τα μέλη της οικογένειας των Κουλικιδών. Στην πραγματικότητα υπάρχουν συνολικά 39 γένη και 135 υπογένη κουνουπιών, με πάνω από 3.200 καταγεγραμμένα είδη. Πρόκειται για έντομα ιπτάμενα, με λεπτό σώμα και μακριά πόδια. Τα ενήλικα άτομα σπάνια ξεπερνούν τα 15 χιλιοστά σε μήκος. Οι προνύμφες και οι νύμφες αναπτύσσονται στο νερό.

 • ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

  Το κουνούπι περνά από τέσσερα στάδια στη διάρκεια της ζωής του: αυγό, προνύμφη, νύμφη, τέλειο έντομο. Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους (γύρω στα 300 αυγά τη φορά για κάποια είδη) σε νερά που έχουν παραμείνει στάσιμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Εκεί, μέσα στο νερό, γεννιούνται και αναπτύσσονται οι προνύμφες. Μετά από μερικές μέρες οι προνύμφες γίνονται νύμφες, από τις οποίες αργότερα βγαίνουν τα τέλεια έντομα. Μόνο τότε το κουνούπι εγκαταλείπει το νερό. Ο κύκλος ζωής κάποιων ειδών μόλις που φτάνει τις επτά ημέρες, ενώ άλλα μπορεί να ζήσουν μέχρι και ένα μήνα.

 • ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

  Βασικά τα κουνούπια είναι ενοχλητικά για δύο λόγους. Πρώτον το τσίμπημά τους προκαλεί ερεθισμό. Δεύτερον μπορεί να είναι φορείς διαφόρων ασθενειών. Παρ’ όλα αυτά, μόνο τα θηλυκά δημιουργούν τα παραπάνω προβλήματα γιατί μόνο αυτά τσιμπάνε: πρέπει να ρουφήξουν αίμα θηλαστικών για να πάρουν τις πρωτείνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των αυγών τους. Χωρίς το αίμα τα αυγά δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, γιατί τα κουνούπια τρέφονται κυρίως με νέκταρ λουλουδιών και χυμούς δέντρων και φρούτων, που συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες. Ο ερεθισμός από το τσίμπημα του κουνουπιού οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση που προκαλεί στα θηλαστικά η διάτρηση του δέρματος από την προβοσκίδα (ένα όργανο που μοιάζει με στιλέτο και το οποίο χρησιμοποιεί το κουνούπι για να τρυπήσει το δέρμα και να εισάγει μέσα δύο σωλήνες, έναν που εγχέει σάλιο και έναν δεύτερο που ρουφά αίμα). Προτού πιει το αίμα μας, το κουνούπι εκκρίνει μία ουσία που εμποδίζει το αίμα να πήξει. Η ουσία αυτή αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και, επίσης, την αιτία της φαγούρας. Τα κουνούπια υπήρξαν ανέκαθεν φορείς ασθενειών: μπορούν να τις μεταδώσουν εξαιτίας της συνήθειάς τους να τσιμπούν το ένα θηλαστικό μετά το άλλο. Πασίγνωστος είναι ο κώνωψ ο ανωφελής, ο οποίος οφείλει τη φήμη του στο γεγονός πως πρόκειται για τον φορέα της ελονοσίας (μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια με περισσότερα από 200 εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο).

   

ΗΜΕΡΟΛOΓΙΟ

ΤΟ ΞEΡΑΤΕ OΤΙ…

Τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να ζήσουν γύρω στις τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όλα τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους.

Τα κουνούπια πετούν με ταχύτητα που κυμαίνεται μεταξύ 1,6 και 2, 4 χλμ. ανά ώρα.

Ένα ενήλικο θηλυκό ζυγίζει περίπου 2 mg.

Μόνο τα θηλυκά ρουφάνε αίμα. Το χρειάζονται για να αναπτυχθούν τα αυγά τους. Παρ’ όλα αυτά τρέφονται επίσης με νέκταρ λουλουδιών και χυμούς, όπως τα αρσενικά.

Τα κουνούπια χτυπούν τα φτερά τους από 300 μέχρι 600 φορές το δευτερόλεπτο.

Τα κουνούπια μπορούν να αχνιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε από απόσταση μεταξύ 18 και 30 μ.

Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται συνήθως 50 δευτερόλεπτα για να τρυπήσουν το δέρμα του θηλαστικού και να εισάγουν τους σωλήνες, ενώ συνήθως περνούν 2,5 λεπτά ρουφώντας αίμα.

Υπάρχουν πάνω από 3.200 είδη κουνουπιών.

Τα κουνούπια μπορούν να ζήσουν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Τα περισσότερα κουνούπια παραμένουν σε ακτίνα 1,5 χλμ. από το μέρος που γεννήθηκαν, αν και μερικά είδη μπορούν να μετακινηθούν περισσότερο από 30 χλμ.

Όταν τα θηλυκά τσιμπούν εγχέουν σάλιο κάτω από το δέρμα. Το σάλιο αυτό περιέχει πρωτείνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Κουνούπια απαντώνται σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική.

Το φυσικό περιβάλλον των κουνουπιών είναι κοντά στο νερό. Είναι όμως πολύ προσαρμοστικά οπότε τα συναντά κανείς σε πολλά μέρη, ακόμα και στις πόλεις.

Τα κουνούπια της πόλης μπορούν να αναπαράγονται όλο το χρόνο στα υπόγεια, όπου υπάρχει ζέστη και υγρασία.

Το απαλό φως είναι μαγνήτης για τα κουνούπια. Όμως δεν τους αρέσει το δυνατό φως του ήλιου (γι’ αυτό και υπάρχουν λιγότερα κουνούπια κατά τη διάρκεια της μέρας).