Εντομοπαίδεια

Πληροφορίες για τα έντομα

ΚΑΤΣΑPIΔΑ - BLATTELLA GERMANICA

 • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

  Οι Blattaria (γνωστές και ως Βλαττίδες, από το λατινικό blatta, και το ελληνικό ίδες) ευρέως γνωστές ως κατσαρίδες, είναι έντομα ημιμετάβολα, με πεπλατυσμένο σώμα το οποίο έχει μήκος από 3 έως 65 χιλ. Είναι γνωστά περισσότερα από 4.500 είδη. Παρ’ όλα αυτά, αν βρείτε μία στο σπίτι σας πιθανότατα θα ανήκει σε ένα από τα ακόλουθα τρία είδη: τη βλαττέλη τη γερμανική (Blattela germanika), τη βλάττη την ανατολική (Blatta orinetalis) ή τη βλάττη την αμερικανική (Periplaneta americana). Και τα τρία είδη είναι έντομα με σχήμα ωοειδές και σώμα αρεκτά πεπλατυσμένο, κάτι που τους επιτρέπει να κρύβονται σε οποιαδήποτε μικρή σχισμή. Έχουν έξι μακριά, ακανθωτά πόδια που τους επιτρέπουν να τρέχουν γρήγορα σε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου και του ταβανιού. Υπάρχουν επίσης ιπτάμενες κατσαρίδες.

 • ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ

  Τα έντομα αυτά αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα, όλο το χρόνο. Το θηλυκό μεταφέρει τα αυγά του σε ένα είδος μάρσιπου που ονομάζεται ωοθήκη και βρίσκεται στην άκρη της κοιλιακής χώρας. Κάθε ωοθήκη περιλαμβάνει 12 με 50 μακρουλά, λεπτά αυγά. Οι νύμφες βγαίνουν από τα αυγά και γίνονται ενήλικες κατσαρίδες. Μια γερμανική κατσαρίδα και οι απόγονοί της μπορούν να φέρουν στον κόσμο 300.000 νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο. Μια αμερικανική κατσαρίδα και οι απόγονοί της μπορούν να φέρουν στον κόσμο 800 νέες κατσαρίδες σε ένα χρόνο.

 • ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

  Οι κατσαρίδες αποτελούν ένα κοινό, επίμονο πρόβλημα σε πολλά σπίτια. Έχουν αποκρουστική όψη, είναι βρώμικες και προκαλούν δυσάρεστες μυρωδιές. Οι κατσαρίδες μπορεί επίσης να μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, και είναι η κύρια πηγή αλλεργιών και άσθματος. Στην πραγματικότητα, περνούν το 75-80% του χρόνου τους εξαφανισμένες μέσα σε ρωγμές, σαν να μην υπάρχουν. Όταν όμως είναι δραστήριες, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ψάχνοντας για φαγητό, νερό ή ταίρι και τότε είναι που προκαλούν τα προβλήματα: μπορούν να μολύνουν πιάτα, μαχαιροπήρουνα και οποιοδήποτε εκτεθειμένο αντικείμενο με το σάλιο και τα περιττώματά τους, επειδή μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων και μολυσματικών μικροοργανισμών. Τα έντομα αυτά δεν είναι μόνο πολύ ικανά στο να ξεφεύγουν αλλά και στο να επιβιώνουν: μπορούν να φάνε σχεδόν τα πάντα γιατί είναι παμφάγα. Παρόλο που προτιμούν το κρέας και τις γλυκές τροφές, αν δεν βρουν τίποτα άλλο θα βολευτούν ακόμα και με κομματάκια από χαρτί ή ύφασμα.

   

 • ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  Αποφεύγετε τα εκτεθειμένα φαγητά και τις υγρασίες.

  Βγάζετε συχνά έξω τα σκουπίδια.

  Πλένετε και στεγνώνετε τα πιάτα όσο πιο γρήγορα γίνεται.

  Πετάξτε παλιά κουτιά και εφημερίδες.

  Διατηρείτε καθαρή την κουζίνα, τους πάγκους και τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων.

  Καθαρίζετε και βάζετε συχνά σκούπα πίσω από φούρνους, φουρνάκια μικροκυμάτων, φρυγανιέρες και ψυγεία.

  Καθαρίζετε υπολείμματα φαγητού και ποτών μέσα ή κοντά σε οικιακές συσκευές.

  Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε εκτός κουζίνας.

  Διατηρείτε τα τρόφιμα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.

  Σφραγίστε όλες τις ρωγμές και τα εξωτερικά ανοίγματα για να εμποδίσετε τις κατσαρίδες να μπουν στο σπίτι σας.

  Διατηρείτε τα υδραυλικά σας καθαρά.

  Διατηρείτε το υπόγειό σας στεγνό.

  Αερίζετε.

  Χρησιμοποιείτε παγίδες για να εντοπίζετε και να προσδιορίζετε το πλήθος των εντόμων.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…

Κατσαρίδες ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο και μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, από σπίτια μέχρι υπερβολικά κρύα κλίματα.

Οι κατσαρίδες ζουν συνήθως σε σπηλιές, ορυχεία, φωλιές πουλιών, ερήμους, κοντά σε νερό… στην ύπαίθρο κυρίως.

Περίπου 20 είδη κατσαρίδων ζουν σε συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας παρόμοιες με αυτές που χρειάζεται ο άνθρωπος.

Προτιμούν να ζουν σε σπίτια εστιατόρια, μαγαζιά που πουλούν τρόφιμα, νοσοκομεία… οι σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους αυτούς εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους.

Οι κατσαρίδες κουβαλούν μεγάλες ποσότητες μικροβίων και βακτηρίων επάνω στο σώμα τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κατσαρίδες έχουν προκαλέσει φυματίωση, χολέρα, λέπρα, δυσεντερία και τύφο, πέρα από τις άλλες κοινές αρρώστιες, όπως η σαλμονέλα.

Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και αποκεφαλισμένες αν έχουν φάει καλά, αλλά επειδή δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρέφονται πεθαίνουν μετά από μερικές εβδομάδες.

Μπορούν να αντέξουν ραδιενεργές δόσεις 6-15 φορές υψηλότερες από αυτές που αντέχουν οι άνθρωποι.

Οι κατσαρίδες προτιμούν φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, λιπαρά ή ζάχαρη αλλά μπορούν να φάνε τα πάντα, από δέρμα μέχρι κόλλα.

Ουσιαστικά, έχουν παραμείνει σχεδόν απαράλλαχτες από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν στη γη, κατά τη Λιθανθρακοφόρο περίοδο, περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Είναι σχεδόν τυφλές και έχουν τους αισθητήρες τους σε συνεχή επαφή με τις επιφάνειες για να εντοπίζουν αλλαγές στις δονήσεις, τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Οι κατσαρίδες συνήθως γυρνούν ανάσκελα όταν πεθαίνουν� η νεκρική ακαμψία προκαλεί συσπάσεις στα πόδια τους, κάνοντάς τες να χάνουν την ισορροπία τους και να γυρνούν ανάποδα. Παρ’ όλα αυτά είναι επίσης μια στάση που παίρνουν ως μηχανισμό άμυνας, προσποιούμενες ότι είναι ψόφιες.